PES 2013 er gammel fodbold på nye flasker

Det nye Pro Evolution Soccer er egentligt et stykke velprogrammeret arkadefodbold, men manglende autencitet og irriterende småfejl gør det svært at anbefale spillet frem for konkurrenterne, skriver vores anmelder.

Det først Pro Evolution soccer udkom i 2001 og fra starten var ambitionen at tage kampen op med den markedsførende Fifa-serie. Det er til tider også lykkedes, specielt fordi Fifa omkring 2005 var begyndt at stagnere en smule, men for nogle år siden havde EA lært lektien og hev Fifa igennem en større makeover med vellykket resultat. Det er denne makeover, man nu sidder og venter på skal indfinde sig i Pro Evolution-serien.

For lad det være sagt med det samme: Pro Evolution er det næstbedste fodboldspil på markedet. Isoleret set er det et fint spil. Styringen er meget lige til og præcis med masser af muligheder der vil give udfordring til spillere på alle niveauer, men den indeholder også nogle frustrationer.

Ofte føles spillet på banen næsten forudprogrammeret, og man bliver øjeblikkeligt straffet for at trykke på den forkerte knap på det forkerte tidspunkt. Eksempelvis medfører et hvilket som helst tryk på sprintknappen et langt træk, der hvis man ikke har den tilstrækkelige plads, resulterer i, at man mister bolden. Derudover er f.eks. de glidende tacklinger ens hele tiden, og derigennem ubrugelige i mange situationer.

Den slags små frustrationer er der desværre en del af i PES 2013. Man undrer sig over en gammeldags opfattelse af offside reglen, hvor der fløjtes for offside, så snart en spiller er kommet for langt frem, og man forsøger at aflevere til ham, uanset om han modtager bolden eller ej. På den anden side oplever man også ganske åbenlyse frispark, som dommeren til gengæld undlader at dømme. Eller hvis man presser en modspiller omkring midtbanen, sparker han ofte bolden ud over sidelinjen i desperation.

Man sidder uforstående tilbage overfor denne type fodbold, men måske er det sådan, man spiller fodbold i Japan, hvor spillet er udviklet og generelt har haft mere succes end i Europa.

Disse anker fortsætter gennem resten af spillet. Uddaterede spillertrupper skærer i øjnene, f.eks. er en af sommerens helt store handler, Robin Van Persies skifte til Manchester United, ikke effektueret og han er stadig at finde i Arsenal, hvilket er underligt i og med at Manchester United er det eneste licenserede engelske hold i spillet.

Når alt kommer til alt er det, til trods for småfejl og frustrationer, et ganske vellavet spil, med mange forskellige spiltyper. Specielt hvis man ikke bryder sig om Fifa, vil man helt sikkert blive glad for Pro Evolution 2013.

Anmeldt af Andreas Ørts Holm

Platform: Xbox360
Udvikler: Konami
Distributør: Nordic Game Supply
Karakter: 6/10